Okvirni izračun troškova

Nakon podosta vremena utrošenog na guglanje i prikupljanje brojeva sa svih strana došli smo do neke brojke koju možemo nazvati okvirni izračun troškova ilitiga metoda “oko puta pi”. Ustvari postoje dva izračuna: realni i onaj kojem težimo.

Realni izračun
Logika nalaže da se do realnog izračuna dolazi tako da pomnožimo kvadraturu kuće sa cijenom gradnje po kvadratu i na to dodamo cijenu terena. Cijena gradnje kuće ovisi o dosta faktora, ali se nekako najčešće provlači iznos od 700 eura po kvadratu. Također, svi koje sam pitao tvrde da se uvijek pojave neplanirani troškovi, a treba i nekakav namještaj ubaciti da baš ne držimo robu po podu. To onda ispadne ovako:

kuća: 68.600 eura (98 kvadrata)
teren: 50.000 eura (800+ kvadrata)
ostalo: 20.000 eura (namještaj, oprema, itd.)
ukupno: 138.600 eura

U cijenu kuće su, nadam se, uračunati troškovi raznih komunalija, dozvola, projekta i svega ostalog po sistemu “ključ u ruke”. Cijena terena je neki razumni iznos kojeg smo spremni dati za komad građevinske parcele od 800+ kvadrata. Bilo bi puno jeftinije da smo negdje na kontinentalnom dijelu, npr. Podravina ili Slavonija, ali to je tako kad si blizu mora. Uopće ne znam da li ćemo pronaći normalan teren za 50k eura, ali nada umire posljednja!

Kamo-sreće-da-bude-jeftinije izračun
S obzirom da planiramo sami raditi neke stvari kao što je farbanje zidova, polaganje laminata, izrada namještaja, električne instalacije, itd. onda mislim da bi mogli uštedjeti oko 15% na ukupan iznos pa se to na kraju svodi na cca. 118.000 eura. Nije loše, pogotovo kada uzmemo u obzir koliko košta stan od 100 kvadrata u novogradnji.

Vrijeme će pokazati koliko su procjene bile točne.

Tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Okvirni izračun troškova

 1. Dubravka says:

  Moram vas pitati, vi ste racunali 700€/m2, za siszem kljuc u ruke? I uzeli ste netto kvadraturu kuce . Meni svi izvođaci govore o bruto kvadraturi

  • arcom says:

   Mislim da je ovo bilo za brutto kvadraturu jer je početna ideja bila kuća od 100 m2, ali je na kraju završila na 150 m2 tlocrtno. Iznos od 700 €/m2 je u to vrijeme bio neki prosječan iznos za kuću spremnu za useljenje (bez namještaja).

   • Dubravka says:

    Da , to je prosjek .jel ide u ti cijenu i sva papirologija , izrada projekta , komunalni i vodni doprinos , prijljučci vode , struje …? I vi ste doista isli na vidu klasu keramike , stolarije , elektro razvoda .. je li i to ulazi u cujenu od 700€/ bruto m2 ili sve to poskupljuje konacni iznos ? I moze li i uređenje okolisa uracunati se u to ?Inace kuca Vam je fantasticna . A blog vise nego dobar i koristan . Trenutno sam u fazi ishođenja gr dozvole , a vas vodic kroz gradnju mi puno pomaze

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.