Fire in da hauz

Ovo je samo jedna u nizu zakašnjelih objava…

Da odmah riješimo nedoumice: ništa se nije zapalilo!

Iako nam kamin nije bio prioritet prilikom uređenja kuće, jednostavno smo naletili na dobru priliku tijekom šetnje jednim trgovačkim centrom. Kao i dobar dio odluka do sada i ova je donesena impulzivno i nakon punih 5 minuta intenzivnog guglanja, kupili smo ložište/kamin Maja 8 L/BS, poljskog proizvođača Kratki (kod nas Međimurka proizvodi isti model). Nominalne snage 8kW (uz mogućnost regulacije 3-10kW), trebao bi biti i više nego dovoljan za naše potrebe, a po dimenzijama je sjeo kao budali šamar:

Odmah je uslijedila generalna proba i…mislim da je kamin razvio osobnost ili nam želi nešto poručiti:

Sada kada znamo da dimnjak funkcionira, vrijeme je da ga smjestimo kako treba i obložimo. Jedan od razloga zašto smo uzeli baš ovaj model je promjer dimovoda od 20cm, isto kao i naš dimnjak pa nema potrebe za adapterima. Smjestili smo ga na cca. 40cm visine od poda da loženje bude komotno, bez klečanja. Obloga je od vatrootpornog knaufa, za svaki slučaj, da ne bude zaista kao u naslovu.

S unutarnje strane je ubačeno 5cm kamene vune za izolaciju, fiksirane preko profila i knaufa, a s vanjske smo stavili 2 ploče knaufa s time da je druga ploča pokrila dimnjak pa neće doći do pucanja spoja između knaufa i zida jer…spoja nema.

U odnosu na potkrovlje, ovo je bila dječja igra za pogletati, a kako ćemo svaki dan gledati u kamin onda sam se malo više i potrudio oko završne obrade. Ako se netko pita, otvor za ventilacijsku rešetku će doći kasnije, u gornji dio obloge, a dovod svježeg zraka je sa stražnje strane, iz susjedne prostorije (gospodarstvo). Malo smo razmišljali da li obojati sve u bijelo ili izvesti neku kombinaciju boja kako bi optički proširili kamin, ali na kraju smo rekli sami sebi: bijelo. Također smo odustali od upuštenih polica; ovako izgleda čišće.

Donji dio (ovo sivo) ćemo obložiti sa nekim materijalom, vjerojatno kamen ili drvo, ovisno o ostatku prostorije kada krenemo uređivati.

Tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Fire in da hauz

 1. intellisense says:

  Čestitke za useljenje!!! Baš vam je lijepo. Jel već bila inspekcija za uporabnu?

  • arcom says:

   Hvala!
   Nismo još odradili pregled za uporabnu; nedavno sam tek predao zahtjev za izdavanje kućnog broja.

 2. Ana says:

  Čestitam na useljenju!
  ako može odgovor na pitanje koliko je radnicima trebalo vremena da dignu vanjske i unutarnje zidove ?
  i kakav je bio proces plaćanja? po etapama ili?
  hvala unaprijed

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.