Grijanje, openHAB i oblaci

U zadnje vrijeme sam dobio dosta upita vezanih za grijanje kuće pa sam odlučio podjeliti jedan screenshot s vama, a radi se o grafu temperatura u kući u proteklih mjesec dana (donji je vanjska temperatura i vlaga):

Ovaj skok temperature je posljedica nadogradnje softvera u kontrolerima grijanja – zanemarite ga. Zanimljivo je to kako je prije tog skoka “regulacija” radila na način da bi ja ručno otvarao/zatvarao ventile pojedinih krugova podnog grijanja i limitirao snagu bojlera preko dana da me račun za struju ne nokautira iz cipela. Onda sam jedan dan (30.01.) konačno ulovio vremena, pospajao ventile grijanja na ostatak automatike i nadogradio softver tako da je sada grijanje konačno samostalno, a pomak se definitivno primjeti – temperatura je stabilnija kroz dan, a ja više ne moram čačkati po ventilima.

A kad smo kod temperatura, one se kreću ovako nekako:

 • Sobe: 18-20 °C
 • Kuhinja: 21-22 °C
 • Blagovaonica i dnevni boravak: 22-24 °C
 • Kupaonica i WC: 26 °C (nije na grafu)

Bojler, odnosno električni kotao kako ga zovu, radi između 1-3 kW preko dana, a preko noći tu i tamo skokne na 4 kW. Spašavaju nas i klizne stijene kada je sunčano vrijeme jer ta kugla fino zagrije prostor, a ne košta ništa.

I tako smo došli do drugog dijela naslova: “openHAB i oblaci”. Naime, graf sa početka je samo mali dio sustava kojeg sam instalirao kako bi imao arhiviranje podataka i upravljanje na daljinu. Glavnu priču u svemu tome ima openHAB, sustav za automatizaciju doma, koji podržava suludo velik broj raznih tehnologija, omogućava pristup preko cloud servisa i svašta nešto, a uz sve to je i potpuno besplatan. Više o tome nekom drugom prilikom,  a za sada samo par screenshotova:

Lijevo je izgled glavne stranice, a desno dio upravljanja rasvjetom. Upravljanje rasvjetom je pojedinačno i/ili grupno, a postoji i opcija”gasi sve” (zgodno kad idemo van ili na spavanje). Prigušiva rasvjeta dodatno ima opciju namještanja intenziteta svjetlosti.

Rolete su također motorizirane i upravljaju se pojedinačno i/ili grupno, a planiram dodati i indikaciju položaja roleta jer trenutno nije moguće vidjeti da li su rolete podignute ili spuštene. Termostati grijanja imaju mogućnost odabira temperature (logično) i načina rada uz indikaciju statusa ventila (npr. na slici se vidi kako je krug grijanja kuhinje aktivan dok su krugovi grijanja blagovaonice i dnevnog boravka isključeni, a sva tri termostata su u automatskom načinu rada – prate zadanu temperaturu).

I za kraj, pregled trenutnih temperatura unutar kuće i grafički prikaz zadnja 24 sata. Isto vrijedi i za vanjske klimatske uvjete. Jedina razlika je što nemam nikakvu meteo-stanicu ispred kuće već se podaci preuzimaju sa OpenWeatherMap servisa i iznenađujuće su točni (meteo-stanica je na cca. 5km zračne udaljenosti od nas).

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Grijanje, openHAB i oblaci

 1. Tomislav says:

  Pozdrav,

  zanima me koje termostate koristite, a da su povezani na openHAB?

 2. Karlo says:

  Pozdrav Arcome,

  Zanima me hoće li biti nastavka bloga oko papirologije kuće (uporabna, ucrtavanje i slično)?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.