Uvod u elektroinstalacije

Nisam siguran da li sam do sada spominjao koje planove imam vezano za električne instalacije, ali možda ste primjetili da postoji hrpa cijevi po stropovima i da ne postoje klasične razvodne kutije po zidovima. Nije to slučajno ispalo tako, niti sam to radio jer supruga ne želi gledati razvodne kutije (iako bi to samo po sebi bio dovoljan razlog da sakrijem sve od pogleda, hehe). Naime, sve je rađeno s ciljem da imamo fleksibilnu instalaciju koja se može lako izmjeniti i dopuniti novim el. krugovima. Također sam htio da svaki potrošač ima vlastiti osigurač, a to onda povlači sa sobom da svi kabeli prema potrošačima idu iz centralnog elektro ormara. A kad već imam sve u jednom ormaru, onda imam i sve preduvjete za kompletnu automatizaciju kuće! U narodu poznato kao “pametna kuća”.

Postoje razno-razna rješenja za pametne kuće, ali kod većine vrijedi ona stara – koliko para, toliko muzike. S obzirom da sam ja avanturističkog duha (čitaj: nemam izvor nafte u dvorištu), onda sam odlučio napraviti vlastito rješenje odnosno, da budem precizniji, ugraditi vlastito rješenje kojeg razvijam zadnjih par godina.

O čemu se radi?
Radi se o umreženim modulima koji obavljaju određene funkcije (npr. upravljanje roletama, rasvjetom, tipkalima, itd.) i koji međusobno komuniciraju putem CAN sabirnice. Za razliku od većine ostalih sustava (KNX je jedina iznimka koja mi trenutno pada na pamet), ovdje ne postoji glavni modul/kontroler u kojem se nalazi sva pamet, već su svi moduli samostalni. U slučaju prekida rada jednog modula, ostatak sustava nastavlja sa radom uz smanjenu funkcionalnost. Iz perspektive programiranja, cijeli sustav je objektno orjentiran tako da nije bitno gdje je potrošač fizički spojen već gdje se nalazi, a postoji i mogućnost grupnog upravljanja s više potrošača odjednom (npr. gašenje svih svjetala u prostoriji ili u cijelom objektu).

Šta se upravlja?
Ukratko: sve! Prioritet mi je kompletno upravljanje rasvjetom, roletama i podnim grijanjem, a kasnije ću ubaciti ventilaciju kupaonice i gospodarstva i kontrolu potrošača (pećnica, bojler, određene utičnice, itd.). Kontrola pristupa mi nije potrebna na ulaznim vratima, ali će kapija biti motorizirana. Audio/video sustav ionako ima svoj daljinac pa nema potrebe komplicirati, ali ću ugraditi zvučnike u kupaonice uz mogućnost odabira radio stanice ili nekog drugog izvora. Još razmišljam da li su mi potrebni elektro-ventili koji bi zatvorili vodu u slučaju poplave, ali to uvijek mogu i naknadno ubaciti.

Kako se upravlja?
Većina rasvjete će biti ručno upravljana dok će hodnici i stepenište imati automatiziranu rasvjetu u ovisnosti o količini svjetla i detekciji prisutnosti te periodu dana. Ventilacija kupaonice i gospodarstva će ovisiti najviše o vlagi u prostoriji uz mogućnost ručne aktivacije. Podno grijanje će, prema dosadašnjem iskustvu, raditi non-stop uz regulaciju temperature polaznog voda. Termostate neću stavljati po prostorijama jer nemam namjeru isključivati pojedine krugove grijanja već ću relativne temperature podesiti protokom vode na samom razdjelniku. Svaka prostorija će imati senzore temperature i vlage, ali samo zbog toga da vidim kretanje tih vrijednosti tokom dana. Rolete će biti ručno upravljane osim na krovnim prozorima gdje će se automatski zatvarati u slučaju kiše.

Ručno upravljanje će biti riješeno tipkalima, fizičkim ili virtualnim. Virtualna tipkala impliciraju da se svime može upravljati i preko mobitela ili tableta – istina. Čak i kada nismo doma. Nije se jednom dogodilo da smo izašli iz stana i nakon pola sata se počeli pitati da li smo ugasili peglu. Nema više toga – klik i pegla je isključena.

Šta kada nestane struje ili nešto crkne?
Klasično pitanje svaki puta kada se spomene pametna kuća: sve je to super, ali šta kada nestane struje? Ništa, sve radi i dalje jer postoji UPS koji napaja i rasvjetu pa nećemo morati tapkati u mraku dok tražimo svijeće i šibice. Ako baš nestane struje na dan-dva onda imamo i većih problema od mraka.

Znam da sam prije rekao kako ne postoji glavni modul, ali će postojati nadzorni server koji će detektirati eventualne greške u radu cijelog sustava i prijaviti ih. U slučaju da neki modul zaista crkne, jednostavno se zamjeni s novim i server će ga automatski parametrirati za rad. Dobra stvar je šta već imam 2 poligona za testiranje od kojih je jedan u radu preko dvije godine, a drugi nešto više od godinu dana i za sada nije bilo nikakvih problema.

Što dalje?
U narednim tjednima i mjesecima ću objavljivati više informacija i detalja kako radovi budu napredovali. Svi zainteresirani za sustav pametne kuće mogu se javiti mailom ili putem kontakt formulara.

Tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to Uvod u elektroinstalacije

 1. Ivan says:

  Prije svega, čestitam na upornosti i super odrađenom poslu. Puno su mi pomogle ove informacije jer se i sam spremam na sličan pothvat.

  Imam masu pitanja, ali postavit ću zasad samo jedno, kada ste kretali u kredit, jeste li dogovorili jedan kredit za kupnju terena i troskove gradnje kuce ili je kredit bio samo za teren? U istoj smo situaciji kao što ste bili i vi, bez nekretnina, pa moramo kupiti teren i onda na njemu graditi, ali nisam siguran kako to izvesti.

  Hvala unaprijed,
  Ivan

 2. Karlo says:

  Pozdrav. Imam pitanje u vezi el. instalacija. Da li ste bužire za instalacije provlačili po podu pa onda ih nekako isprepleli sa instalacijama za podno grijanje ili ste nekako drugačije provukli bužire? Koji Vam je bio raspored instalacija: podno + vodovodne estrih ili nekako drugačije?

  • arcom says:

   Pozdrav!

   Kompletna el. instalacija ide po stropu i onda se spušta vertikalno prema utičnicama i tipkalima. Nisam htio miješati el. instalacije sa instalacijom podnog grijanja.

   • Karlo says:

    Poštovani,

    kako ste onda riješili problem cijevi od kanalizacije, dovoda i odvoda vode? U razgovoru sa majstorom za podno rekao mi je da podloga mora biti ravna pa sad pokušavam shvatiti kako da provedem instalacije za struju, vodu i podno grijanje. I još jedno pitanje da i ste odmah znali koja visina poda će biti kad dođe estrih? Plan mi je provući instalacije za vodu i struju tj. bužire pa onda estrih i onda instalaciju za podno i na to 1 do 2 cm estriha.

    Hvala za prethodni odgovor

    • arcom says:

     Glavna cijev od kanalizacije je položena prije lijevanja betona u temelje, da se dobije odgovarajući pad. Sve ostale instalacije su rađene naknadno, prvo je išla instalacija vode po podu i zidovima, a onda su postavljene cijevi za podno grijanje. Estrih je taj koji izravna sve, tj. konačni pod bi trebao biti ravan što je više moguće, pogotovo ako na njega ide laminat ili parket. Visina gotovog poda sa podlogom je 12cm i to je bitno znati kada se postavlja stolarija koja ide od poda (stijene, ulazna vrata…).

     Mislim da će tih 1-2cm estriha na podno grijanje biti premalo, osim ako nije u pitanju električno grijanje. Za toplovodno u pravilu ide 5-6cm estriha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.