Elektro ormarići

Konačno sam došao na svoje: struja! Moram priznati da mi je ovo do sada najbolji dio od svih poslova vezanih za kuću, pravi odmor za mozak. Supruga je malo skeptična…

I tako sam, nakon par dana skiciranja i mozganja, otišao do trgovine elektromaterijala u nabavu i zabava je počela. Elektro ormari (da, dva su) su 1000×600 cm, podjeljeni u 4 reda, svaki red širine 24 modula. Prvi (GRO1) ima malo više energetskog dijela i manje automatike, a drugi (GRO2) je više za automatiku, uz par osigurača. Ovo je montažna ploča GRO1 u fazi izrade:

Od dna prema vrhu: limitatori (hvala HEP, grrr!), glavna FID sklopka i odvodnik prenapona, automatski prekidači, dodatne FID sklopke i pripadajući automatski prekidači za ostale krugove (kupaonica, hladnjak/škrinja, vanjska rasvjeta). Slike završenih montažnih ploča prije ugradnje…

…i nakon ugradnje:

Ako je netko pomislio kako su ormari praznjikavi, u pravu je. Nedostaju moduli za automatsko upravljanje koji će popuniti praznine. Za sada su spojene sve utičnice i potrošači koje idu direktno na automatske prekidače (ploča za kuhanje, pećnice, hladnjak/škrinja, grijači PTV, itd.), a ostatak slijedi kako budem lemio module. Za sada samo jedan sneak peek na roletne module:

Tagged . Bookmark the permalink.

16 Responses to Elektro ormarići

 1. Intellisense says:

  Odličan blog. Pratim ga već mjesecima, jer i mi skoro gradimo u tom kraju, tako da čekam svaki novi post. Samo naprijed..pozz

 2. Marko says:

  Pozdrav,
  Koliko ste potrošili do sada bez zemljišta na kuću.
  Hvala

  • Dragan says:

   Koliko Vam ostaje još do kraja i može li jedna objava u kojoj opisujete šta sljedi nakon završetka gradnje tj. upisa u katastar

 3. Nenad says:

  Dugo vec nema novosti 🙂

  • arcom says:

   Istina, malo sam zapustio ovaj blog, ali ne zbog ljenosti nego zbog posla – ove godine sam na jednom projektu/terenu izvan HR i bio sam doma ukupno 3 mjeseca u intervalima od po 2 tjedna tako da se nije nešto previše radilo, pogotovo zadnja 2 mjeseca. Planovi za useljenje su se, nažalost, pomaknuli na sljedeću godinu…

 4. Ivan says:

  Pozdrav,

  Ako smijem upasti s pitanjem. Što sve obuhvaća cijena gradnje od 4600kn/m2 ?
  (samo gradnju, gradnja + priključci i ostali nameti?, zemljište?)

  Hvala,

  LP

  • arcom says:

   Pozdrav!

   Cijena od 4600kn/m2 je cijena bez zemljišta i papirologije vezane za zemljište (ovjera ugovora, troškovi agencije, itd.), ali uključuje sve priključke i naknade vezane za izdavanje građevinske dozvole i samu gradnju kuće sa uređenjem (bez namještaja).

 5. Nina says:

  Pozdrav. Jeste živi i ima li kakvih novosti? Dugo niste išta objavili na blogu.

  • arcom says:

   Pozdrav,

   živi smo, živi 🙂
   Novosti ima poprilično, zato nažalost nisam stigao objaviti ništa na blogu. Radimo koliko stignemo da se konačno uselimo, uz malo sreće kroz 3-4 tjedna.

 6. Filip says:

  Pozdrav,
  Nadam se da mi možete odgovoriti na par pitanja u vezi s instalacijama. Naime jeste li uvodili instalacije za telefon još onda kad ste kopali kanale za struju? I kako će te spojiti instalaciju na internet koji je postupak to mi nije jasno. Drugo jeste li odmah također kada ste stavili kuću pod krov stavili antenu/satelitski tanjur i proveli odmah kabal do dnevnog boravka, spavaće sobe i gdje još imate TV da kasnije ne morate provlačiti kroz lajsne i slično. Nadam se da će te mi odgovoriti jer su ostale instalacije još mačiji kašalj u odnosu na internet i antenu. I kako napreduje uređenje?
  Unaprijed hvala

  • arcom says:

   Pozdrav,

   Telefon nismo uvodili jer nam ne treba – imamo mobitele, a internet ćemo riješiti preko mobilne mreže (Tele2, VIP ili bon bon, ovisno o tome koji bude imao bolji signal). Vjerujem da je postupak sličan kao za priključak struje; treba otići u T-Com, zatražiti i platiti priključak, a oni onda (nakon pola vječnosti) pošalju ekipu koja će povući žice od najbližeg stupa do kuće. I da, svatko od njih kopa svoje kanale.

   Antenska instalacija također ne postoji jer planiramo koristiti IPTV. U slučaju da to propadne, uvijek ostaje opcija DTV-a i antena onda ide ispod krova, a kabeli kroz postojeće cijevi do TV-a. Sve cijevi završavaju u elektro-ormaru pa lako provedem UTP ili antenski kabel do TV-a i gdje god mi je potrebno.

   Uređenje napreduje, postavili smo laminat u potkrovlju, a danas krećemo sa laminatom u prizemlju. Rasvjeta je više-manje riješena, ostalo mi je montirati tipkala (za sada imam samo u hodniku) i bojler za PTV. Uz malo sreće, useljavamo se kroz 2 tjedna.

 7. Helena says:

  Pozdrav.

  Jeste li uselili u kuću ili se još neka nedaća nadvila nad vaše glave?
  Dugo vas nema.

  • arcom says:

   Jedina nedaća koja nam se nadvila nad glavu u ovom trenutku je bila sklapanje kuhinje 🙂
   Uselili smo se prije cca. 2 tjedna! Konačno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.