Arc Dimmer #1

Dok čekam na razne papire od dragih nam državnih/županijskih službenika i ureda odlučio sam predstaviti jedan projekt kojeg sam završio prije cca. mjesec dana. Radi se o jednokanalnom regulatoru rasvjete za LED trake, ali se može iskoristiti i za halogenu rasvjetu. Regulatorom se može upravljati lokalno putem tipkala, prekidača i potenciometra u raznim kombinacijama ili preko I2C sabirnice.

Kratke specifikacije regulatora:

  • radni napon: 12-24V DC
  • opterećenje: do 10A (ovisno o mosfetu i trošilu)
  • zaštita od: podnapona, prenapona, preopterećenja i previsoke temperature
  • konfiguracija: 4 DIP prekidača (ovisi o namjeni dimmera)
  • kontrola: 2 podesiva ulaza (digitalni i/ili analogni) ili I2C sabirnica
  • status: 2 indikatora (LED)
  • dimenzije pločice: 74x34mm
  • dimenzije kućišta: 80x40x15mm

Mozak regulatora je PIC16F1503 mikrokontroler, a za izlazni “mosfet” sam odabrao BTS462T ili BTS432E2 IC zbog jednostavnosti sklopa. Mosfet je namjerno pod navodnicima jer se zapravo radi o integriranom krugu sa N-kanalnim mosfetom i driverom za isti sa ugrađenim zaštitama (vidi specifikacije) i solidnim specifikacijama međutim, izgleda da sam možda precjenio njegove mogućnosti.

Da ne duljim previše, evo sheme:

Arc Dimmer - Shema 1/2 Arc Dimmer - Shema 2/2

Neću previše ulaziti u detalje oko sheme (eventualna pitanja ostavite u komentarima), samo ću reći da montaža komponenti ovisi o načinu kontrole regulatora. Za lokalnu kontrolu putem tipkala idu komponente pod “stand-alone operation” dok za I2C sabirnicu idu komponente pod “bus-controlled operation”. U40/U41 su na shemi samo zbog različitih rasporeda pinova na pločici (TO252 ili TO263 kućište).

I za kraj, par slika prototipa u fazi razvoja:

Arc Dimmer - Prototip #1 Arc Dimmer - Prototip #2 Arc Dimmer - Prototip #3 Arc Dimmer - Prototip #4

Malo sam brzopleto proučio nacrte kućišta dok sam radio pločicu tako da sada pločica stoji na poklopcu kućišta umjesto na bazi (kvragu!). Ne znam da li bi radije zveknuo sebe po glavi ili dizajnera kućišta. No dobro, stvar je rješiva sa drugim kućištem (bez montažnih rupa), a ionako ću vjerojatno napraviti reviziju pločice jer sam se u međuvremenu sjetio nekih stvari koje bi mogao dodati.

UPDATE: Sve informacije za samogradnju dostupne su na stranici sa projektima: Arc Dimmer

Tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.