Muke po arhitektima #1

Praznici su prošli, znamo otprilike što želimo i vrijeme je da pronađemo arhitekta!

Hrvatska komora arhitekata ima imenik koji nam je s jedne strane dosta olakšao potragu, a s druge strane malo ju i zakomplicirao. Iz nekog, meni nepoznatog razloga, većina tvrtki i ureda u tom imeniku ima upisan e-mail, ali ne i web stranicu iako sama tvrtka/ured ima vlastitu web stranicu. Postojanje web-a bio je jedan od kriterija odabira jer smo morali nekako suziti izbor pa je najlogičnije bilo odabrati ljude koji imaju nekakav popis referenci i slika svojih radova.

Da ne duljim, u ponedjeljak 19.01.2015. poslali smo upit za projektiranje na 9 e-mail adresa, a samo 5 ih je odgovorilo. Tko se ne javi do kraja dana automatski otpada jer to znači da ili nisu zainteresirani ili imaju toliko posla da u 3 dana ne stignu odgovoriti na e-mail. Barem će nam izbor biti olakšan.

APDEJT: Ukupno 7 arhitekata se javilo unutar tjedan dana.

Jedan ured nam je odmah poslao i informativnu ponudu za obiteljsku kuću bruto površine 170m2 koja iznosi…wait for it…46.500kn + PDV! Druga dva ureda koja sam jučer stigao obići su ponudila cijenu od 30 eura po kvadratu što ispada skoro 2500 eura manje. Ono što me iznenadilo je činjenica da se geodetski projekt (novost od 01.01.2014.) plaća posebno i iznosi oko 20.000kn. Holy crap! Trebao sam na građevinski, a ne elektrotehnički faks 😐

Još nam je ostalo par razgovora pa ću sastaviti “za/protiv” tablicu sa ponudama. Stay tuned!

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Muke po arhitektima #1

 1. PajoPatak says:

  Pozdrav,

  sta si tocno poslao arhitektu kada si trazio ponudu? Svoju skicu, parcelu terena, dokumentaciju ili samo bruto povrsinu? I mene zanima koliko bi mi uzeo za kucicu koju sam zamislio i jeli izvediva, jeli skuplja ili jeftinija od neke “klasicne”. Sta tocno sadrzi ta njihova ponuda? hvala

  • arcom says:

   Bok!

   Arhitektima smo poslali kvadraturu i tip kuće (150 m2, prizemnica) bez ikakvih skica. Ponude koje smo dobili natrag su bile svakakve, ali većina ih je sadržavala pojedinačne iznose za idejni i glavni projekt. Neki su nudili vizualizaciju, a kod nekih je bio specificiran trošak ishođenja svih papira i dozvola.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.